Vanliga frågor

Här har vi samlat dom vanligaste frågorna vi får när vi är ute och arbetar i verksamheter. Kanske får du här svar på några av dina funderingar...
?Måste vi gå utbildning i livsmedelshygien?
Det är upp till varje företagare att bedömma hur mycket kunskap personalen ska ha i livsmedelshygien. Företagaren ska kunna visa att personalen kan och förstår säker livsmedelshantering. Genom att satsa på att ge sin personal utbildning minskar man även risken för att någon gäst eller kund ska matförgiftas. Kunskap ger säkerhet!

Läs mer under utbildning...
?Varför måste man dokumentera så mycket?
Många som upplever att det är mycket att dokumentera har ofta krånglat till sitt egenkontrollprogram. Eller har en verksamhet med mycket riskfull hantering och där kan det behövas dokumenteras mycket. Genom att bygga ett verksamhetsanpassat egenkontrollprogram kan man minimera dokumentationen till den omfattningen att det passar just verksamhetens behov. Det som dokumenteras ska användas som ett underlag för att visa på att verksamheten är säker.

Läs mer under egenkontroll...
?Vad är en faroanalys?
Det är en analys som varje verksamhet ska göra utifrån den hantering som förekommer. Verksamheten ska i varje hanteringssteg gå in och se hur man har kontroll över de faror som kan uppstå i varje arbetsmoment.

Läs mer under egenkontroll...
?Måste vi ta matprover?
Det finns ingen lag om säjer att alla kök måste ta matprover. Vissa verksamheter kan välja att ta matprover för att i efterhand kunna bevisa eller kontrollera att den mat man lagat inte är otjänlig.

Läs mer under egenkontroll...
?Vad händer om man inte genomsteker maten?
Om man hettar upp maten till höga temperaturer över + 72° räknar man med att alla sjukdomsframkallande bakterier är döda. Men varför blir man då inte alltid sjuk av det som serveras med lägre temperaturer undrar många. Då handlar det om att de som hanterat maten har goda kunskaper i livsmedelshygien och vet vad som ska kontrolleras i föregående hanteringssteg.

Läs mer under utbildning...
?Varför är det viktigt att ha kallt i kylskåpet?
Om kylskåpet är för varmt förkortas hållbarheten på den mat som förvaras där och det kan ske en oönskad bakterie tillväxt som kan leda till en matförgiftning. Därför är det viktigt att de som arbetar i ett kök har goda kunskaper i vilka temperaturer som gäller och vad man ska göra om kylar och frysar inte fungerar som de ska.

Läs mer under utbildning...
?Får man ha en disktrasa i köket?
Ja det får man oftast ha, om personalen har goda kunskaper om vad en disktrasa kan medföra för risker och hur trasor ska hanteras så brukar det inte vara några problem. Det gäller att verksamheten har goda rutiner för hanteringen av sitt städmaterial.

Läs mer under egenkontroll och utbildning...
?Vilken termometer ska vi ha?
Verksamheten bestämmer själv den utrustning som ska finnas i verksamheten. Utrustningen ska fungera och en termometer ska kontrolleras så den visar rätt värden. Beroende på vad man ska mäta bestämmer man vilken termometer som är lämplig. Många verksamheter mäter både yt- och kärntemperaturer på livsmedel, en kombinerad IR- och sticktermometer kan ofta vara att rekomendera.

Läs mer under egenkontroll och utbildning...